Teema: Raamatud teaduslikel teemadel
Pealkiri:
Kolde ümber. Kuidas söök tegi ahvist inimeseAutor(id): Richard Wrangham
Kujundaja: Villu Koskaru
Kirjastus: Postimees Kirjastus
Linn: Tallinn
Aasta: 2023
Originaalkeel: inglise keel
Tõlkija: Krista Nurm
ISBN: 9789916712542
Lehekülgi: 208
Sari: Postimehe raamat. Evolutsioon
Seisukord: heas korras uus raamat kirjastusest
Mõõdud: 230x150
Suurus: Pehmekaaneline
Sisu:
Selle raamatu saame teele panna keskmiselt 3-5 päeva jooksul peale raha laekumist meie arvele.
Oma ainulaadses raamatus väidab Richard Wrangham, et just keedetud või küpsetatud toit põhjustas meie esivanemate erakorralise muundumise ahvitaolistest olenditest Homo erectus’eks. „Kolde ümber“ pakub välja uue huvitava mõtte: kuumutatud toit põhjustas seedetrakti kokkutõmbumise ja aju suurenemise, aitas kaasa inimühiskonna arengule ning meeste ja naiste tööjaotuse tekkele. Kui meie esivanemad kohastusid tule kasutamisega, arenesid toitu kuumutavatest ahvidest inimesed.
Hõlmates palju valdkondi alates toidu etikettimisest ja ülekaalulistest lemmikloomadest ning lõpetades toortoidufanatismiga, pakub „Kolde ümber“ hämmastavalt omapärast arusaama sellest, kuidas meist selline sotsiaalne ja intelligentne liik, nagu me tänapäeval oleme.
Richard Wrangham (snd 1948, filosoofiadoktor, Cambridge’i ülikool 1975) on Harvardi ülikoolis bioloogilise antropoloogia professor, kes algatas 1987. aastal Kibale šimpansiprojekti. Ta on korraldanud laiaulatuslikke primaatide ökoloogia, toitumise ja sotsiaalse käitumise uuringuid.
Wrangham alustas oma teadlaseteed Tansaanias Gombe rahvuspargis Jane Goodalli pikaajalises tavašimpanside väliuuringus. Koos Elizabeth Rossiga algatas ta 1997. aastal Kasiisi projekti ning on ka suurte inimahvide ellujäämisprojekti GRASP patroon.
Raamatut soovitab lugeda Aivar Hanson, restoranijuhi White Guide Estonia väljaandja:
„Tule tegemise kunsti ja sellel sooja toidu valmistamise oskuse omandamine muutis inimkonna käekäiku vähemalt niisama palju kui keele teke. Ka mehe ja naise praeguseni kehtivate soorollide kujunemine on sellega seotud. Nii väidab raamatu autor ning tõestab kõike veenvalt rohkete faktide ja näidetega. Teaduskirjanduse kohta on tegemist kergelt loetava ja kaasahaarava sisuga raamatuga. On ju inimkond oma nüüdseks väljakujunenud toitumisharjumustega jälle teelahkmele jõudnud ja “kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta”.“
Märksõnad:
Postimehe raamat. Evolutsioon
Villu Koskaru
Postimehe raamat
inimese evolutsioon
inimene
toitumine
toitumisökoloogia
toiduvalmistamine
toiduainete kuumtöötlemine
ajalugu
Catching fire. Eesti keeles
Hind: -

Hetkel on otsas*
*Jäta enda
märge ootenimekirja, siis saame sulle eelisjärjekorras saata teavituse kui raamat on jälle saadaval.
Soovin teavitust raamatu saabumisel:
Kolde ümber. Kuidas söök tegi ahvist inimese, Richard Wrangham, Postimees Kirjastus 2023Palun kontrolli üle punasega märgitud väljad
Vaikimisi me ei teavita raamatukogudest mahakantud, templitega ega keskmisest kulunumas seisukorras eksemplaridest. Kui siiski soovid nende kohta teavitust, siis lisa vastavatele ridadele linnukesed.
Ootenimekirja kandmine on ainult teavituse jaoks, kui raamat saabub poodi. Vormi täitmine ei pane sulle ostukohustust, sest osad väljaanded on haruldasemad kui teised, siis pole meil võimalik kuidagi ennustada täpset aega, millal raamat võib taas müügile tulla.
Teema
Raamatud teaduslikel teemadel alla viimati lisatud:
Agu Aarna, Põlevkivi. Levikust, kaevandamisest, kasutamisest,
Valgus, 1989, hind: 4,50 eurot
Toivo Maimets, Molekulaarne rakubioloogia,
Ilmamaa, 1999, hind: 16,00 eurot
Henry Hobhouse, Kuus taime, mis muutsid maailma,
Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2004, hind: 11,00 eurot
Nick Lane, Elu tõusutee. Evolutsiooni kümme suurimat leiutist,
Äripäev, 2012, hind: 16,00 eurot
Aleksei Karmišin, Tuul ja selle kasutamine,
Eesti Riiklik Kirjastus, 1953, hind: 3,50 eurot
Georgi Berman, Arv ja number. Kuidas inimesed arvutama õppisid,
Eesti Riiklik Kirjastus, 1952, hind: 4,00 eurot
David Burnie, Evolutsioon linnulennult,
Koolibri, 2007, hind: 6,00 eurot
Mark Miodownik, Materjalide varjatud maailm. Veidravõitu lood inimkäte loodud imedest,
Äripäev, 2014, hind: 15,00 eurot
Jean Heidemann, Nicolas Prantzos, Hubert Reeves ja Alfred Vidal-Madjar, Kas me oleme üksi universumis? Intervjuud Catherine Davidi, Frédéric Lenoiri ja Jean-Philippe de Tonnaci vahendusel,
Olion, 2001, hind: 6,00 eurot
Mary K. Baumann, Will Hopkins, Michael Soluri, Loralee Nolletti; eessõna: Stephen Hawking, Mis on maailmaruumis. Pilte meie juurest universumi servani,
Sinisukk, 2005, hind: 9,00 eurot
Raamatud teaduslikel teemadel all on 570 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!