Teema: Kokaraamatud
Pealkiri:
Jahimehe köök. Toite metsloomade ja -lindude lihastAutor(id): Peeter Kard
Kujundaja: Kersti Tormis
Kirjastus: Valgus
Linn: Tallinn
Aasta: 2004
Originaalkeel: eesti keel
ISBN: 9985-68-151-7
Lehekülgi: 212
Seisukord: normaalses korras raamat
Mõõdud: 130 × 210 mm
Suurus: tavaformaadis, pehmete kaantega
Sisu:
"Jahimehe köök" on mõeldud tagasihoidlikuks abivahendiks ulukilihast toitude valmistamisel. Meile harjumuspärastele retseptidele lisaks sisaldab raamat veel hulganisti näiteid erinevatest rahvusköökidest. Samuti on püütud meenutada mõningaid ammu unustatud retsepte meie vanaemadelt ning heita põgus pilk kunagiste ülikute kööki. Iga uluki kohta on raamatusse valitud kõige iseloomulikumad retseptid. Üsna paljud retseptid sobivad mitmele ulukile. Omaette peatükis on käsitletud ulukiliha ettevalmistamist. Valiku suurendamiseks on osa kastmeid ja lisandeid antud raamatu lõpus. Eraldi on ara toodud ka marinaadide koostisosad ja valmistamisviisid. Retseptide kokkuseadmisel on põhiarvestusalus üks kilogramm liha või üks keskmine lind või jänes. Niisamuti on ühe sibula, porgandi jms puhul mõeldud nende keskmist suurust. Võttes aluseks retseptides antud vahekorrad, võib igaüks teha ümberarvestuse vastavalt käepärast olevale lihahul-gale ja sööjate arvule. Kulinaariahuvilistel tasub meeles pidada, et ulukiliha retseptid võivad anda üllatavalt häid tulemusi koostiselt ja maitseomadustelt sarnaste koduloo-made ja -lindude puhul. Põdra- ja metssealiha võib asendada veiselihaga, metskitse- ja hirveliha kitse- ja lambalihaga, jäneseliha küüliku-ja nutrialihaga. Kanale ja kalku-nile sobib enamik kanaliste retsepte, ulukpardi ja -hane liigid on aga enamasti kõik asendatavad nende kodustatud sugulastega. Väga hea prae saab ka metssealiha retsepti järgi kergelt marineeritud ja kadakamarjadega maitsestatud taisest sealihast. Niisamuti saab maitseainete puhul (kui täpne annus pole antud) usaldada oma maitseaistinguid. Pidades silmas selles raamatus õigeks peetud põhimõtteid, võib iga perenaine või gurmaanist jahimees ka ulukiliha tarvis leida uusi isikupäraseid valmistamisviise.
Hind:
22,00 EURTeema
Kokaraamatud alla viimati lisatud:
M. Eesmaa, A. Küüsvek, S. Masso, Valik toiduretsepte,
Valgus, 1966, hind: 7,50 eurot
E. Arunurm, M. Jaanimägi, A. Järvamägi, E. Kangur, Salme Masso, O. Relve, L. Remmelgas, A. Saa ja A. Tõnsing, Kokaraamat,
Valgus, 1984, hind: 9,50 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid,
Valgus, 1989, hind: 4,50 eurot
Kätlin Vainola. Toimetanud Esta Hainsalu, Meie pere kala-aabits,
Menu, 2017, hind: 8,00 eurot
Anni Arro, Salatid, pirukad, suupisted,
Ajakirjade Kirjastus, 2006, hind: 10,00 eurot
Toimetanud: Salme Masso, Raamat maitsvast ja tervislikust toidust,
Eesti Riiklik Kirjastus, 1955, hind: 18,00 eurot
Karin Padernik, Köögiviljatoidud,
Põllumajandusliku Kirjastusühistu Agronoom Kirjastus, 1943, hind: 5,00 eurot
Suur kokaraamat,
Varrak, 2003, hind: 25,00 eurot
Lia Virkus, Nelly Vahtramaa, Tatratoidud 2. Toortatratornidest küpsisetordini,
Ajakirjade Kirjastus, 2016, hind: 13,00 eurot
Adeline Tannbaum, Keedu- ja majapidamis-juht. 25-a. juubeli väljaanne,
1926, hind: 16,00 eurot
Kokaraamatud all on 2274 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!