Teema: Toitumine
Pealkiri:
Gastrofüüsika: uus söömisteadusAutor(id): Charles Spence
Kujundaja: Kaspar Ehlvest
Kirjastus: Argo
Linn:
Aasta: 2018
Originaalkeel:
Tõlkija: Tiina Randus
ISBN: 9789949607532
Lehekülgi: 392
Sari: Elav teadus 13
Seisukord: heas korras raamat
Mõõdud: 150 × 215 mm
Suurus: tavaformaadis, kõvas köites
Sisu:
Taldrikud on ümmargused ja valged. Noad ja kahvlid on siledast metallist. Sool ja pipar on käeulatuses. Te sööte ettearvatava roa ära ettearvataval viisil ja toidust saadud elamus ununeb niipea, kui söögilaua tagant tõusete. Aga kuidas maitseks seesama roog serveerituna kandilisest taldrikust, helbituna karvase varrega lusika abil ja heliga maitsestatuna? Kas ja kuidas te seda söömaaega mäletaksite?
Me sööme mitte ainult suu, vaid ka silmade, kõrvade, nina, mälu ja kujutlusvõimega. Maitseelamust kujundab miljon pisiasja, sealhulgas restorani või söögitoa helitaust, laudlina (või selle puudumine), ümber ringi levivad lõhnad, söögiriistade kaal, seltskond ja veel mitu muud taldrikuvälist tegurit. Isegi nii lihtne asi nagu küpse pirni hammustamine on äärmiselt keerukas ja mitut meelt hõlmav tegevus: aju peab kokku siduma aromaatse lõhna, maitse, tekstuuri, värvuse, samuti heli, mille hambad tekitavad, kui mahlast viljaliha haukavad, rääkimata pirnikoore krobelisusest.
Toidu ja joogi maitsmisel tekkiva multisensoorse elamuse üksikasju uuribki gastrofüüsika-nimeline uus söömisteadus, mis ühendab gastronoomia kulinaarsed saavutused ja psühhofüüsika taju-uuringud. Kõige värskemad avastused ja uuenduslikumad gastrofüüsikalised ideed proovitakse esmalt järele restoranis ning seejärel liiguvad need edasi pardatoitlustusse, haiglasööklasse, ketirestorani või kodukööki.
„Gastrofüüsika: uus söömisteadus“ on „Elava teaduse“ sarja 13. raamat.
Charles Spence on Oxfordi ülikooli professor ja eksperimentaalpsühholoog. Ta juhib oma uurimislaborit ja konsulteerib rahvusvahelisi ettevõtteid. Spence on tunnustatud teadusajakirjades avaldanud üle 500 artikli ning pälvinud mitu teadusauhinda.
„Soovitame „Gastrofüüsikat“ lugeda kõigil restoranipidajatel, kokkadel ja kodukokkadel ning toidu- ja joogihuvilistel. Restoranipidajad ja kokad võivad siit saadud teadmiste abil pakkuda kundedele läbimõeldud, kõiki meeli haarava elamuse, toidunautijad mõistavad paremini restoranis toimuvat ning oskavad pakkuda koduköögis sõpradele üllatava toidu- ja joogielamuse.“
Tõnis Siigur, Siigur Restoranid peakokk ja juht
Orm Oja, NOA Chef ’s Halli peakokk
„Suus – nagu Charles väidab – toimub väga vähe asju täpselt nii, nagu tundub. Palju rohkem, kui me oskame ette kujutada, oleneb toidust saadav nauding subjektiivsusest – mälestustest, assotsiatsioonidest ja emotsioonidest. See on vaimustav teema, mille uurimisel saate teha esimesed sammud, kui loete „Gastrofüüsikat“.“
Heston Blumenthal, Briti tippkokk
Originaali pealkiri Gastrophysics : the new science of eating. Eesti keeles
Märksõnad
kokandus
toidud
söömine
aistingud
emotsioonid
psühholoogilised aspektid
psühhofüüsika
toitumisharjumused
toitumisteadus
Elav teadus
Argo kirjastus
Hind: -
Hetkel on otsas*
*Jäta enda
märge ootenimekirja, siis saame sulle eelisjärjekorras saata teavituse kui raamat on jälle saadaval.
Soovin teavitust raamatu saabumisel:
Gastrofüüsika: uus söömisteadus, Charles Spence, Argo 2018Palun kontrolli üle punasega märgitud väljad
Vaikimisi me ei teavita raamatukogudest mahakantud, templitega ega keskmisest kulunumas seisukorras eksemplaridest. Kui siiski soovid nende kohta teavitust, siis lisa vastavatele ridadele linnukesed.
Ootenimekirja kandmine on ainult teavituse jaoks, kui raamat saabub poodi. Vormi täitmine ei pane sulle ostukohustust, sest osad väljaanded on haruldasemad kui teised, siis pole meil võimalik kuidagi ennustada täpset aega, millal raamat võib taas müügile tulla.
Teema
Toitumine alla viimati lisatud:
Mireille Guiliano, Prantslannad ei lähe paksuks. Toidu nautimise saladused,
Varrak, 2005, hind: 20,00 eurot
Anna Višnevskaja, Kremli dieet (Kõik staarid kasutavad seda),
Ersen, 2006, hind: 13,00 eurot
Jay Cooper, Kathryn Lance, Kehakood. Tervise ja saleduse võti. 4 geneetilist tüüpi toitumisviisi,
Ersen, 2002, hind: 16,00 eurot
Ulrika Davidsson & Ola Lauritzson, 6 kilo 6 nädalaga,
Sinisukk, 2012, hind: 6,00 eurot
Koostanud Pia Charpienter, Anna Keski-Rahkonen ja Riikka Viljanen, Söömishäired. Juhised lähedastele,
Medicina, 2011, hind: 28,00 eurot
Leena Putkonen, Sobiv soolestikule! Tundliku kõhu ohjamiseks,
Ühinenud Ajakirjad, 2016, hind: 16,00 eurot
Kristin Salupuu,Tagli Pitsi, Tervislik toitumine. Tasakaalustatud toitumise põhitõed + toitumiskava ja retseptid,
Rahva Raamat, 2023, hind: 15,00 eurot
Bee Wilson, Esimene suutäis,
Tänapäev, 2016, hind: 16,00 eurot
Aive Luigela. Toimetanud: Eha Kõrge, Tervise kokaraamat,
Varrak, 2011, hind: 6,00 eurot
Nina Frusztajer Marquis ja Judith J. Wurtman, Hea tuju dieet,
Mantra Kirjastus, 2008, hind: 20,00 eurot
Toitumine all on 373 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!