Teema: Toitumine
Pealkiri:
Gastrofüüsika: uus söömisteadusAutor(id): Charles Spence
Kujundaja: Kaspar Ehlvest
Kirjastus: Argo
Linn:
Aasta: 2018
Originaalkeel:
Tõlkija: Tiina Randus
ISBN: 9789949607532
Lehekülgi: 392
Sari: Elav teadus 13
Seisukord: heas korras raamat
Mõõdud: 150 × 215 mm
Suurus: tavaformaadis, kõvas köites
Sisu:
RAAMAT ASUB LAOS, SAADAVAL 1-3 PÄEVA JOOKSUL. 203
Taldrikud on ümmargused ja valged. Noad ja kahvlid on siledast metallist. Sool ja pipar on käeulatuses. Te sööte ettearvatava roa ära ettearvataval viisil ja toidust saadud elamus ununeb niipea, kui söögilaua tagant tõusete. Aga kuidas maitseks seesama roog serveerituna kandilisest taldrikust, helbituna karvase varrega lusika abil ja heliga maitsestatuna? Kas ja kuidas te seda söömaaega mäletaksite?
Me sööme mitte ainult suu, vaid ka silmade, kõrvade, nina, mälu ja kujutlusvõimega. Maitseelamust kujundab miljon pisiasja, sealhulgas restorani või söögitoa helitaust, laudlina (või selle puudumine), ümber ringi levivad lõhnad, söögiriistade kaal, seltskond ja veel mitu muud taldrikuvälist tegurit. Isegi nii lihtne asi nagu küpse pirni hammustamine on äärmiselt keerukas ja mitut meelt hõlmav tegevus: aju peab kokku siduma aromaatse lõhna, maitse, tekstuuri, värvuse, samuti heli, mille hambad tekitavad, kui mahlast viljaliha haukavad, rääkimata pirnikoore krobelisusest.
Toidu ja joogi maitsmisel tekkiva multisensoorse elamuse üksikasju uuribki gastrofüüsika-nimeline uus söömisteadus, mis ühendab gastronoomia kulinaarsed saavutused ja psühhofüüsika taju-uuringud. Kõige värskemad avastused ja uuenduslikumad gastrofüüsikalised ideed proovitakse esmalt järele restoranis ning seejärel liiguvad need edasi pardatoitlustusse, haiglasööklasse, ketirestorani või kodukööki.
„Gastrofüüsika: uus söömisteadus“ on „Elava teaduse“ sarja 13. raamat.
Charles Spence on Oxfordi ülikooli professor ja eksperimentaalpsühholoog. Ta juhib oma uurimislaborit ja konsulteerib rahvusvahelisi ettevõtteid. Spence on tunnustatud teadusajakirjades avaldanud üle 500 artikli ning pälvinud mitu teadusauhinda.
„Soovitame „Gastrofüüsikat“ lugeda kõigil restoranipidajatel, kokkadel ja kodukokkadel ning toidu- ja joogihuvilistel. Restoranipidajad ja kokad võivad siit saadud teadmiste abil pakkuda kundedele läbimõeldud, kõiki meeli haarava elamuse, toidunautijad mõistavad paremini restoranis toimuvat ning oskavad pakkuda koduköögis sõpradele üllatava toidu- ja joogielamuse.“
Tõnis Siigur, Siigur Restoranid peakokk ja juht
Orm Oja, NOA Chef ’s Halli peakokk
„Suus – nagu Charles väidab – toimub väga vähe asju täpselt nii, nagu tundub. Palju rohkem, kui me oskame ette kujutada, oleneb toidust saadav nauding subjektiivsusest – mälestustest, assotsiatsioonidest ja emotsioonidest. See on vaimustav teema, mille uurimisel saate teha esimesed sammud, kui loete „Gastrofüüsikat“.“
Heston Blumenthal, Briti tippkokk
Originaali pealkiri Gastrophysics : the new science of eating. Eesti keeles
Märksõnad
kokandus
toidud
söömine
aistingud
emotsioonid
psühholoogilised aspektid
psühhofüüsika
toitumisharjumused
toitumisteadus
Elav teadus
Argo kirjastus
Hind:
29,00 EURTeema
Meditsiin, tervishoid alla viimati lisatud:
Ülle Parm ja Viia Parv, Nakkushaigused,
Härmametsa talu kirjastus, 2002, hind: 23,00 eurot
Li Wu, Nataile Lauer, Energiaravi käsiraamat,
Varrak, 2018, hind: 18,00 eurot
Peet-Henn Kingisepp, Inimese füsioloogia,
Tartu Riiklik Ülikool, 2006, hind: 16,00 eurot
Ene Laur, Saun. Tervis läbi leiliruumi,
Maalehe Raamat, 2000, hind: 8,00 eurot
A. Lepp, Toor-taimtoitlaste toitude valmistamisõpetus,
Eesti Taimetoitlaste Selts, 1994, hind: 6,00 eurot
Aili Paju, Sootaimed. Maaema ravimid,
Maalehe Raamat, 1999, hind: 6,00 eurot
Heino Sõrm, Tervis loodusest,
Tänapäev, 2006, hind: 7,00 eurot
Kaljo Mandre, Saialillesuvi. Õppinud apteekri pika elu jooksul kogutud teadmised ravimtaimedest,
Maalehe Raamat, 2001, hind: 7,00 eurot
E. G. White, Suure arsti jälgedes 4,
SPA Eesti Liit, 1996, hind: 4,00 eurot
Evalota OÜ, Rahvaravitseja 2009/ 1,
Evalota, 2009, hind: 2,00 eurot
Meditsiin, tervishoid all on 3052 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!