Teema: Kokaraamatud
Pealkiri:
PaprikaAutor(id): Peeter Kard
Kirjastus:
Linn: Pärnu
Aasta: 1992
Originaalkeel:
Lehekülgi: 8
Sari: Koduaed ja köök
Seisukord: selg köitest katkine, sisu olemas ja loetav
Mõõdud: 140 × 188 mm
Suurus: tavaformaat, pehme köide
Sisu:
Paprika (Capsicum annuum L.) on eriti väärtuslik maitsetaim ja köögivili. Paprika viljad ehk nn. kaunad sisaldavad karotiini ja C-vitamiini rohkem kui kõik teised aedviljad.
Paprika on pika kasvuajaga, sooja- ja valgusenõudlik taim. Ta pärineb Lõuna-Ameerikast ja avamaalt võib meie tingimustes saaki saada vaid väga soojal suvel. Katmikalal ja toasoojuses edeneb paprika aga hästi.
Maitseomadustelt jagatakse paprikasordid kahte rühma. Kibedaks ehk vürtspaprikaks ja mahedaks aedviljana käsutatavaks aedpaprikaks.
Jahvatatud paprikakaunu ehk lihtsalt paprikat lisatakse toitudele valmistamise ajal. Lauapipra asendajaks paprika ei sobi. Paprikat on nimetatud ka türgi pipraks, punaseks pipraks, cayenneks, chilliks, piperoniks, kaunpipraks, ungari pipraks jne. Kibedaid, suure kapsaitsiinisisaldusega vürtspaprikakaunu lisatakse toitudele ja hoidistele ka tervelt, kuivatatult või värskelt, Väikeste kauntega vürtspaprikaid kasvatatakse meil laialdaselt toas maitse- ja ilutaimena.
Poolkibedaid ja suuremate kauntega paprikasorte kasutatakse analoogiliselt vürtspaprikale. Neist saab ka väga maitsvaid hoidiseid. Tuntumad sordid on bulgaarlaste piperonid ja ungarlaste kirsspaprikad.
Kuni paarisaja grammi raskusteks kasvavad aedpaprikakaunad. Olenevalt sordist on need tehnilises küpsuses rohelised, kol-lased või punased. Tuntakse ka nimetuste mahepaprika, salat-paprika ja magus-paprika all. Meil nimetatakse viimasel ajal ka magusaks pipraks, kuigi ta ei ole üldse magus ja mitte pipra sugulanegi.
Aedpaprikat kuivatatakse, soolatakse, marineeritakse ja hapendatakse. Värskeid ja kuivatatud aedpaprikakaunu lisatakse suppidele ja hautistele. Värskeid aedpaprikaid ja hoidiseid käsutatakse salatite ja leivakatete valmistamiseks. Väga populaarsed on täidetud aedpaprikad. Marineeritud aedpaprika on aga tõeline delikatess.
Märksõnad:
köögiviljatoidud
toiduvalmistamine
toiduretseptid
Sari: Koduaed ja köök
Hind: -
Hetkel on otsas*
*Jäta enda
märge ootenimekirja, siis saame sulle eelisjärjekorras saata teavituse kui raamat on jälle saadaval.
Soovin teavitust raamatu saabumisel:
Paprika, Peeter Kard, 1992Palun kontrolli üle punasega märgitud väljad
Vaikimisi me ei teavita raamatukogudest mahakantud, templitega ega keskmisest kulunumas seisukorras eksemplaridest. Kui siiski soovid nende kohta teavitust, siis lisa vastavatele ridadele linnukesed.
Ootenimekirja kandmine on ainult teavituse jaoks, kui raamat saabub poodi. Vormi täitmine ei pane sulle ostukohustust, sest osad väljaanded on haruldasemad kui teised, siis pole meil võimalik kuidagi ennustada täpset aega, millal raamat võib taas müügile tulla.
Otsing autori järgi:
Peeter Kard, Jahimehe köök. Toite ulukilihast,
Valgus, 1992, hind: 15,00 eurot
Peeter Kard, Soome köök,
1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Itaalia köök,
1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, Aeduba,
1992, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 toitu kloostri moodi,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 kevadsuppi,
Perona, 1991, hind: 3,50 eurot
Peeter Kard, Kalamehe köök,
Valgus, 1997, hind: 15,00 eurot
Peeter Kard, 33 külma suvesuppi,
Perona, 1991, hind: 3,00 eurot
Peeter Kard, 33 šašlõkki,
Perona, 1990, hind: 5,00 eurot
Peeter Kard, 33 punast suppi,
Perona, 1991, hind: 5,00 eurot
Peeter Kard, 33 sousti,
Perona, 1991, hind: 4,00 eurot
Peeter Kard, 33 keeksi,
Perona, 1990, hind: 4,00 eurot
Teema
Kokaraamatud alla viimati lisatud:
Maimu Eesmaa, Aliide Küüsvek ja Salme Masso, Valik toiduretsepte,
Valgus, 1965, hind: 7,00 eurot
Karupoeg Puhhi kokaraamat,
Egmont Estonia, 2001, hind: 6,00 eurot
Tuuli Mathisen, Suupisted,
Varrak, 2017, hind: 19,00 eurot
Salme Masso, Seenetoidud,
Valgus, 1972, hind: 2,00 eurot
Vesta Reest, Minu köök. Toit talust ja turult,
Varrak, 2012, hind: 15,00 eurot
M. Eesmaa, A. Küüsvek, S. Masso, Valik toiduretsepte,
Valgus, 1966, hind: 7,50 eurot
Ida Savi, Saiad, pirukad, koogid,
Valgus, 1989, hind: 4,50 eurot
Kätlin Vainola. Toimetanud Esta Hainsalu, Meie pere kala-aabits,
Menu, 2017, hind: 8,00 eurot
Anni Arro, Salatid, pirukad, suupisted,
Ajakirjade Kirjastus, 2006, hind: 10,00 eurot
Toimetanud: Salme Masso, Raamat maitsvast ja tervislikust toidust,
Eesti Riiklik Kirjastus, 1955, hind: 18,00 eurot
Kokaraamatud all on 2274 raamatut. Klõpsa
siia, et näha täielikku loendit!